Zeer grote brand treft loods van de Scheepstimmerman in Niawier

Door: Redactie 35498 bekeken

112-dokkum Zeer grote brand treft loods van de Scheepstimmerman in Niawier
NIAWIER - De loods van Scheepstimmerman aan de Siercksmawei in Niawier is vrijdagnacht volledig in vlammen op gegaan. De hulpdiensten rukten massaal uit richting het dorpje nabij Metslawier.

De brandweerkorpsen Ternaard, Anjum, Burgum en Dokkum rukten met meerdere bluswagens, een hoogwerker en een groot watertransport uit. De meldkamer schaalde snel op naar het sein 'grote brand'. Al snel bleek dat de schuur van voor tot achteren in lichterlaaie stond.

Veel rook & asbest
Bij de brand kwam veel rook vrij. De brandweer adviseerde daarom om ramen en deuren gesloten te houden. Vanwege de grote rookontwikkeling en het vrijkomen van asbest is er opgeschaald naar het sein 'GRIP 1'. Functionarissen van diverse instanties hebben overleg gepleegd over de nazorg en omvang van de brand. SGS Search doet onderzoek naar het verspreidingsgebied van het asbest, voor vragen kunt u contact opnemen met de gemeente Dongeradeel.

Vliegvuur raakt tegenover gelegen woningen
In de vuurzee ontstond een grote hoeveelheid vliegvuur. Twee woningen tegenover de loods werden dreigden ook vlam te vatten, maar dankzij preventief optreden van de brandweer werd verdere uitbreiding van de brand voorkomen. Ook twee woonhuizen nabij de loods zijn door de brandweer gekoeld met water, om zo overslag te voorkomen.

Brandstichting wordt niet uitgesloten
De politie heeft de straat afgesloten en publiek op afstand gehouden. Over de oorzaak van de brand is in dit stadium nog niets bekend. Brandstichting wordt niet uitgesloten. Of de oorzaak ooit nog achterhaald gaat worden is maar zeer de vraag. Team Brandonderzoek zal een onderzoek instellen naar de exacte toedracht. Rond 03:20 uur heeft de brandweer het sein brand-meester gegeven. Men zal nog enige tijd nablussen.

Update: Schade bij daglicht enorm

De schade die het pand heeft opgelopen door de verwoestende brand is enorm. Klik hier voor het nieuwsbericht.

© Foto's: Ingmar Vos, Kevin van der Velde & Ben de Jager